Vandaag hoorde ik een kort bericht op de radio dat er onderzoek is gedaan naar de relatie tussen overgewicht bij kinderen en stress. De conclusie was dat kinderen met overgewicht vaak ook stress hebben. Waar de stress dan vandaan kwam of mee te maken had was niet onderzocht.

Is dit nieuws? Nee dit is geen nieuws; wij volwassenen weten al lang dat velen onder ons, wanneer er stress is we ons gaan volproppen… ‘de stress gaan weg-eten’.

Wat natuurlijk veel interessanter is waarom/waardoor zijn er zoveel kinderen gestrest? En wat gebeurt er dan allemaal nog meer wanneer kinderen gestrest raken? Heel veel klachten vallen onder stress; kinderen ontwikkelen angsten en onzekerheid door stress, gaan zichzelf pijn doen, nagelbijten, ontwikkelen een slechte houding, krijgen slaapproblemen en ontwikkelen daardoor leerproblemen. Zo erg zelfs dat er kinderen zijn die burn-out klachten ontwikkelen en uiteindelijk thuis belanden…en echt niet meer naar school kunnen.

Het is dus heel interessant om te kijken waar de stress vandaan komt? En heeft je kind moeite om te matigen met eten, kijk en luister dan eens rustig naar je kind. Heeft hij of zij stress ergens van? School kan stress geven, maar ook sporten, de thuissituatie of het sociale leven kan stress geven.. hoor ik er wel bij? Pas ik in de groep? wat moet ik doen om er bij te horen? Waar hoor ik thuis? Voel ik me hier wel lekker? Ben ik goed genoeg?

Stress is helaas iets van deze tijd. Tijd waarin we niet meer ‘durven’ te vervelen. Maar vervelen is juist heel goed, dan is er ruimte om te voelen. Te voelen wie je bent en waar je grenzen liggen. Onze kinderen zitten vaak heerlijk rustig op hun mobiel of lekker te gamen… maar niets is minder waar naast dat het verslavend werkt (want anders gaan we ons vervelen) geeft het stress. Ze sluiten zich af van de buitenwereld, bevinden zich in een gecompliceerde digitale wereld waar heel veel onrust is en ook veel van ze verwacht wordt. Zoek de rust eens op, lekker op de bank of buiten in het bos! Alhoewel ik niet van het woordje moet hou, zeg ik in dit geval, VERVELEN MOET!