STRESS

Vandaag hoorde ik een kort bericht op de radio dat er onderzoek is gedaan naar de relatie tussen overgewicht bij kinderen en stress. De conclusie was dat kinderen met overgewicht vaak ook stress hebben. Waar de stress dan vandaan kwam of mee te maken had was niet onderzocht.

Is dit nieuws? Nee dit is geen nieuws; wij volwassenen weten al lang dat velen onder ons, wanneer er stress is we ons gaan volproppen… ‘de stress gaan weg-eten’.

Waarom kampen zoveel kinderen met stress

Wat natuurlijk veel interessanter is waarom/waardoor zijn er zoveel kinderen gestrest? En wat gebeurt er dan allemaal nog meer wanneer kinderen gestrest raken? Heel veel klachten vallen onder stress; kinderen ontwikkelen angsten en onzekerheid door stress, gaan zichzelf pijn doen, nagelbijten, ontwikkelen een slechte houding, krijgen slaapproblemen en ontwikkelen daardoor leerproblemen.

Zelfs BURN-OUT klachten ontstaan op jonge leeftijd

Zo erg zelfs dat er kinderen zijn die burn-out klachten ontwikkelen en uiteindelijk thuis belanden…en echt niet meer naar school kunnen.

Het is dus interessant om te kijken waar de stress vandaan komt? Heeft je kind moeite om te matigen met eten, kijk en luister dan eens rustig naar je kind.

Hoor ik er wel bij?

Stress van school, sport, de thuissituatie, het sociale leven geven.. Kinderen vragen zich vaak af: Hoor ik er wel bij? Wat moet ik doen om er bij te horen? Waar hoor ik thuis? Voel ik me hier wel lekker? Ben ik goed genoeg? Ze gaan hun best doen en ‘lopen’ zichzelf voorbij..

VERVELEN MOET!

Stress is helaas iets van deze tijd. Tijd waarin we niet meer ‘durven’ te vervelen. Maar vervelen is juist heel goed, dan is er ruimte om te voelen. Te voelen wie je bent en waar je grenzen liggen. Er achter te komen, wat wil ik eigenlijk? Waar liggen mijn kwaliteiten en talenten? Kan ik deze inzetten?Hoe voel ik mij als ik echt mezelf kan zijn en ik niet hoef te voldoen aan allerlei verwachtingen.

Leave a Reply