Onrust en spanning in het hele gezin

Joost en Marieke komen bij mij in de praktijk voor een gesprek. Ze zijn al een tijd erg aan het worstelen met hun zoon Max. Hij is vaak moe, heeft regelmatig buik en hoofdpijn, hij heeft vaak diarree en ziet bleek. Dit speelt al een paar jaar en zorgt voor veel onrust en spanning in het hele gezin.

"Marieke is met Max bij een voedingsdeskundige geweest en bij een kinderarts om te testen voor allergieën. Hieruit is niks opvallends naar voren gekomen."

Veel hulp gezocht, maar nog geen oplossing gevonden.

Marieke is met Max bij een voedingsdeskundige geweest en bij een kinderarts om te testen voor allergieën. Hieruit is niks opvallends naar voren gekomen. Hij is een gezonde jongen waar lichamelijk niks aan mankeert. Maar wat zorgt dan voor het gevoel van misselijkheid wat er ook weer voor zorgt dat hij vaak slecht slaapt en zich de volgende dag niet lekker voelt?

Marieke en Joost omschrijven hun zoon als gevoelig, sociaal en nuchter. Max kan goed leren, maar heeft op school wel veel last van zijn juf. Haar energie zorgt er voor dat hij regelmatig dichtklapt. Hij vertoont dan tics. Ook probeert hij met enige regelmaat niet naar school te hoeven vanwege zijn buik of hoofdpijn.


​In gesprek met de leerkracht is cruciaal

We gaan in gesprek. Door de vragen die ik ze stel, ontdekken ze welke stappen er gezet kunnen worden om Max te helpen om te gaan met de spanningen die hij op school ervaart.
De vragen die ik stel zetten zowel Joost als Marieke aan het denken. Ze komen tot de conclusie dat ze vast zitten in een vicieuze cirkel en ze vinden het lastig deze te doorbreken. Wanneer we naar de kern van het probleem gaan, wat er op dit moment voor zorgt dat Max zich voelt zoals hij zich voelt, komen ze er achter dat de eerste stappen gezet mogen worden op school. Zowel Marieke als Joost waren nogal voorzichtig met het aangaan van het gesprek met de leerkracht; toch zien ze nu in dat dit noodzakelijk is voor Max.

"Max leert makkelijk maar hij blijkt vaak het overzicht kwijt te zijn op school en dit zorgt bij hem voor extra stress en spanning"

Hoge verwachtingen leiden tot stress 

Max leert makkelijk maar hij blijkt vaak het overzicht kwijt te zijn op school en dit zorgt bij hem voor extra stress en spanning. De leerkracht heeft hoge verwachtingen van Max.
Stress en spanning kosten veel energie en dit zorgt voor bijvoorbeeld buikpijn en oververmoeidheid. Dit kan zijn misselijkheid, slechte slapen en bleek zijn, verklaren.
We bespreken nog een paar manieren waarop Max op school beter overzicht kan houden. En we bespreken hoe ze het gesprek met de leerkracht aan kunnen gaan.

 

Opgelucht !

Joost en Marieke gaan opgelucht naar huis nu ze weten welke stappen ze kunnen zetten om spanning en stress bij Max te verlagen.  In 1 gesprek weten deze betrokken ouders welke stappen ze kunnen zetten zodat hun zoon minder stress zal ervaren.

gratis oriëntatiegesprek

Heb ik je geraakt met deze blog en zou je graag wat meer informatie willen hebben ? Ik bied je een gratis oriëntatiegesprek aan van 30 minuten, waarin ik even meekijk naar jouw persoonlijke situatie.

Leave a Reply