Kan een compliment geven ook stress geven?   

Kan een compliment geven stress geven? Ja dat kan! Het klinkt gek, maar een compliment kan je hooggevoelige kind onzeker maken. Gevoelige kinderen zijn gevoelig voor de woorden die je kiest. Hoge verwachtingen geven stress.

Als je kind iets goed doet, geven we al snel een compliment.    

Ouders hebben we het beste met onze kinderen voor.  Ja complimenten zijn heel waardevol. Complimenten geven, maar ook ontvangen is voor sommigen best lastig. En hoe geven we dat compliment dan? Voor kinderen die gevoelig zijn is de woordkeuze in het compliment heel belangrijk.

Het gaat om het proces en het plezier!  

Wanneer je kind het goed doet (proces) op school, zeggen we al snel met enige regelmaat, ‘wat ben je toch slim!’. Een mooi compliment, maar het kan een kind het gevoel geven dat het altijd slim moet zijn; je bent het immers.. Het zou een kind meer lucht en vertrouwen geven wanneer je zegt, ‘wat heb je dat goed gedaan’, of ‘wat heb je hard gewerkt’, hiermee geef je het kind een compliment voor wat hij of zij gedaan heeft (en dat geeft plezier).

Hoge verwachtingen zorgen voor stress

Kinderen die snel onzeker zijn voelen de woorden extra hard binnenkomen.

Zo vertelde een jongen van 8 mij een keer dat hij heel graag lekker in zijn eentje wilde voetballen achter hun huis. Hij ging lekker aan de gang met zijn bal, maar in eens belandde de bal op het dak van de schuur van de buren. Teleurgesteld ging de jongen naar zijn vader en vertelde wat er gebeurd was. Zijn vader reageerde met de opmerking: dat is wel erg dom.

Zo zie je wat woorden kunnen doen.

De jongen kromp in durfde niet meer een volgende keer aan zijn vader te vragen of hij buiten mocht gaan voetballen. Zijn vader had dit helemaal niet zo bedoeld… zo zie je wat woorden kunnen doen.

Leave a Reply