Wat kan je als ouders doen?

Vanaf een jaar of 9 gaan kinderen langzaam hun ouders loslaten.  Kinderen krijgen steeds meer een realistisch beeld van zichzelf. Ze zitten dan vaak in groep 5/6. Voor mij is dit de leeftijd waarop kinderen bij mij in de praktijk komen. Ineens verandert de wereld om hen heen en worden vriendjes/vriendinnetjes/sport of andere clubjes belangrijker dan papa en mama.

Laat je kind weten dat hij er mag zijn, dat het goed is zoals hij is.

Laat je kind weten dat hij goed is zoals hij is. Dit is de eerste fase waarin kinderen zich los gaan maken van hun ouders. Soms gaat dat gepaard met een hoop gedoe, soms boosheid en frustratie. Je kind wil bv zelf naar school fietsen, maar jij ziet ‘beren op de weg’ en wil dit (nog) niet. Je bent er als ouder nog niet klaar voor om je kind hierin los te laten.

Help je kind opmerkingen van anderen op waarde te schatten 

Hoe zit het met het zelfbeeld op deze leeftijd? Kinderen gaan zich met leeftijdsgenootjes vergelijken. Hij beseft wat ‘opscheppen’ is en dat je dat beter niet te opzichtig kunt doen. Hij roept nog steeds wel dat hij iets kan, dat deed hij bij de kleuters ook al wel, maar met het verschil dat hij er nu vaak aan toe voegt, ‘niet zo goed als die en die’. Je kind gaat meer en meer over zichzelf nadenken en is in staat te reflecteren op zijn eigen gedrag en gedachten.

Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken wie hij is en wat hij kan

In de puberteit gaat het zelfbeeld van kinderen vaak op de schop. De vraag ‘wie wil ik zijn?’, ‘wat kan ik?’ komt maar al te vaak naar boven. Ouders zijn al even niet meer de belangrijkste toetssteen. De sociale omgeving vooral vrienden vormt de basis. Pubers hebben vaak een ideaalbeeld, bijvoorbeeld een vriendin of popster waar ze tegen op kijken.

Leef je kinderen voor. Jij bent hun filter, hun spiegel, hun voorbeeld.

Leave a Reply