Wat heeft je kind nodig om te groeien? Wat helpt wel en wat helpt niet?

Als ouders hebben we het beste met onze kinderen voor. Als ze iets goed doen, geven we ze al snel een compliment. Ja complimenten zijn heel waardevol. Complimenten geven, maar ook ontvangen is voor sommigen best lastig. En hoe geven we dat compliment dan? Voor kinderen die gevoelig zijn is de woordkeuze in het compliment heel belangrijk.

Wanneer je kind het goed doet op school, zeggen we al snel met enige regelmaat, ‘wat ben je toch slim!’. Een mooi compliment, maar het kan een kind het gevoel geven dat het altijd slim moet zijn; je bent het immers.. Het zou een kind meer lucht en vertrouwen geven wanneer je zegt, ‘wat heb je dat goed gedaan’, of ‘wat heb je hard gewerkt’, hiermee geef je het kind een compliment voor wat hij of zij gedaan heeft.

Wanneer je kind lekker aan het voetballen is en jij zegt; ‘je bent wel een hele goede voetballer zeg!’ Ook hier kan hij het gevoel krijgen dat hij dat moet zijn en waarmaken. Zeg je tegen je kindwat was jij lekker aan het voetballen vandaag’, dan blijft het bij de ervaring van vandaag en kan het kind voelen het ook zo beleefd te hebben. En wekt het geen verwachtingen.

Zo vertelde een jongen van 8 mij een keer dat hij heel graag lekker in zijn eentje een beetje wilde voetballen achter hun huis. Zijn vader vond dit niet zo’n goed idee, maar stemde toch in. Hij ging lekker aan de gang met zijn bal, maar in eens belandde de bal op het dak van de schuur van de buren. Teleurgesteld ging de jongen naar zijn vader en vertelde wat er gebeurd was. Zijn vader reageerde met de opmerking: ‘Ja dat is wel erg dom van je’. De jongen voelde zich echt heel dom en durfde niet meer een volgende keer aan zijn vader te vragen of hij buiten mocht gaan voetballen. Zijn vader had dit helemaal niet zo bedoeld…

Kinderen die snel onzeker zijn voelen de woorden extra hard binnenkomen. Zo zie je wat woorden kunnen doen.