Wat is reflexintegratie therapie?


Een baby wordt geboren met een aantal primaire reflexen. Dat zijn reflexen die in de baarmoeder al aanwezig zijn. Bijvoorbeeld de zuigreflex; wanneer je een pasgeborene over zijn wang strijkt dan gaat het zoeken naar de tepel om te zuigen. Of wanneer je bij een pasgeborene je pink in zijn handje legt, zal het je pink vastgrijpen (de grijpreflex). Schrikt het ergens van? Dan vliegen armen en benen de lucht in…slaakt het een kreet.

Deze primaire reflexen zijn al aangelegd in ons brein om te kunnen overleven. Er nadert een prikkel en je hersenstam schiet in de reflex zodat de spieren en ledematen meteen doen wat nodig is om te overleven. Ze zijn wanneer je geboren wordt, al in het lichaam opgenomen (geïnhibeerd) en zijn als het ware ‘slapend’ aanwezig.

Wat als dat niet zo is? Als je lichaam nog steeds primair reageert op een prikkel? Je neemt een pen in je handen en je grijpreflex zorgt er voor dat je je pen zo krampachtig vasthoudt dat schrijven lastig wordt en zeer vermoeiend is..

Waarschijnlijk denk je, dat kan je toch gewoon beheersen; maar dat lukt niet. Vaak kunnen we de reflex (zeker als we wat ouder zijn) wel onderdrukken/compenseren, vaak met allerlei gevolgen van dien.

De reflexen in je hersenstam zorgen voor onbewuste processen. Het is een automatische reactie van je lichaam. De prikkel komt gewoon, of je nu wilt of niet. Kinderen die in de klas in een bepaalde reflex schieten (constant onderuit gezakt zitten, of juist op hun knieën zitten, met hun gezicht op het papier..) je kan ze blijven corrigeren maar ze kunnen er eigenlijk niks aan doen.


Waarom INPP reflexintegratie therapie?

Herken je dit ?

 • Moeite met leren zwemmen en of fietsen
 • Hoofd ondersteunen met schrijven
 • Vaak stoten en/of vallen
 • Leren lezen kost veel energie
 • Problemen met rekenen
 • Een slordig handschrift, verkrampte pengreep
 • Stil kunnen zitten is een hele opgave
 • Het kind is na een schooldag erg moe.
 • Het kind schrikt van harde geluiden
 • Het kind is ‘onhandig’, struikelt veel of stoot vaak iets om
 • Je kind heeft een slechte fijne- en/of grove motoriek

De INPP reflexintegratie therapie gaat uit van het feit dat deze leer- en gedragsproblemen ontstaan door nog aanwezige primitieve reflexen. Primitieve reflexen zijn bewegingen die een baby instinctief maakt vanuit de hersenstam. Deze bewegingen zorgen er voor dat het centraal zenuwstelsel zich ontwikkelt. Ze helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Onze zintuigen (oren en ogen) zijn essentieel bij het leren. Werken de ogen goed samen? Kan het kind goed volgen met drogen? Kan het kind bepaalde klanken wel goed onderscheiden? Bij leerproblemen check ik altijd of de ogen en oren wel goed werken. Ik maak hiervoor gebruik van de Beaudira hoortraining http://www.benaudira.nl en van FON visuele screening http://www.info-fo.nl

Normaal gesproken verdwijnen deze reflexen tijdens het eerste levensjaar en worden ze overgenomen door posturale reflexen die er voor zorgen dat een kind ‘rijp’ is om te gaan leren. Bij sommige kinderen verdwijnen de primitieve reflexen niet volledig. Het centraal zenuwstelsel is dan nog niet ‘rijp’. De motoriek kan veel dingen nog niet aan en daardoor kunnen de genoemde gedrags- en leerproblemen ontstaan.

Door de juiste oefeningen kunnen de primitieve reflexen alsnog verdwijnen en posturale reflexen zich alsnog ontwikkelen, waardoor de problemen afnemen en zelfs geheel verdwijnen. Hier komt geen medicijn aan te pas.

De hersenen registreren de beweging en de reflex wordt alsnog in het lichaam opgenomen. Leren vanuit de beweging. Door te bewegen verkennen we de wereld om ons heen. Door te kruipen ontwikkelen we ons te verplaatsen (motorisch/lichamelijke handeling), maar ook het visuele en auditieve systeem ontwikkelen zich hiermee. We ontwikkelen ruimtelijk inzicht, je hersens werken samen met je zintuigen om zo tot een bepaalde handeling te komen.

Er is een duidelijke relatie tussen leerproblemen en onderontwikkelde reflexen. Met INPP therapie gaan we op zoek naar deze nog niet volgroeide reflexen. D.m.v. op maat afgestemde oefeningen worden de reflexen alsnog ingeslepen waardoor het kind niet meer belemmerd wordt in bewegen en leren. De oorzaak wordt hiermee aangepakt (en niet alleen de symptomen)

Anders dan bij andere trainingen en therapieën die op het niveau van de grote- en middenhersenen werken, start de INPP reflexintegratie therapie bij de basis, de hersenstam. INPP gaat opzoek naar de oorzaak van het probleem.

Om te kijken of je kind hier iets aan zou kunnen hebben kan ik je kind hier op testen. De ouders vullen een uitgebreid formulier in en met je kind doe ik een paar testen waarbij ik kijk naar zijn/haar houding. Deze intake is gratis.

Denkt u dat deze therapie iets voor uw kind is? Neem dan gerust contact op voor een gratis intake zonder verdere verplichtingen. Ik ben geregistreerd INPP therapeut. (of vul alvast de verkorte vragenlijst in).

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.inpp.nl of www.inpp.be

Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.